STRAVOVÁNÍ

Informace o možnostech stravování


Krajané, kteří ubytovávají hosty z Čech, jsou připraveni vám i vařit. Kromě Eibentálu, kde je zvykem část potravin nakupovat, vaří krajané výhradně z domácích surovin. Kromě klasických českých pokrmů jako jsou řízky se salátem si v Banátu můžete pochutnat i na rumunských jídlech jako jsou sármy (zelné závitky) nebo koleš (kukuřičná kaše). Místní kuchyně oplývá množstvím použitého tuku a v případě zákusků pak i množstvím cukru. Jedinou komplikací při vaření turistům může být náročnost polních prací především v letní sezóně. Pak je třeba se s domácími předem domluvit na četnosti a době podávání jídla, samozřejmě též na ceně.

Při zabijačkách vyžaduje rumunský zákon dohled zvěrolékaře a maso z domácího chovu podléhá kontrole ve veterinární laboratoři, kam se vozí vzorky z domácích zabijaček.

Několik receptů:

Sármy

Do mletého vepřového masa přidáme usmaženou cibuli, vajíčko, vypranou rýži, papriku, mletý pepř, trochu mouky a vypracujeme těsto. Koule z tohoto těsta zabalíme do kyselých zelných listů nebo do listů čerstvých, které ovšem krátce předtím povaříme. Balíčky vaříme s bobkovým listem. Když je zelí a rýže uvařené, jsou sármy hotovy. Podávají se s rajskou nebo s paprikovou omáčkou.


Nakládání zelí

Celé hlávky zelí se nakládají společně se zelím krouhaným do velké nádoby. Dva týdny ho v teple necháme zkysnout a pak dáme do studena. Hlávky zelí slouží k balení sármů.


Zavařované papriky

Papriky se vyčistí, vyperou, rozkrájí a vhodí do vařící vody. Pak se vloží do skleniček, zalejí nálevem a uzavřou. Nálev je připraven z celého pepře, bobkového listu, octa, cukru, soli a  někdy i oleje.


Bramborové placky

Uvařené brambory rozmačkáme, přidáme trochu mouky a soli a vyválíme těsto. Vytvarujeme placky a pečeme po obou stranách na plotně. Hotové placky mastíme sádlem a s chutí jíme s kyselým mlékem.


Tašky z vařených brambor

Vařené brambory se s moukou a vajíčkem vypracují na těsto. To se rozválí a vykrají se z něj placičky, které plníme hromádkou povidel, zabalíme do tvaru šátečku a vhodíme do osolené vroucí vody a krátce povaříme. Podáváme buď s tvarohem a se smetanou nebo se strouhankou (usušený a postrouhaný chleba krátce osmažíme na sádle a pokapeme vodou).


Šufnudle

Z těsta z brambor, mouky a vajíčka nakrájíme tenké plátky a ty vhodíme do vařící osolené vody a krátce povaříme. Podáváme na sladko s tvarohem nebo strouhankou.


Toč (zapékaný bramborák)

Oloupané syrové brambory nastrouháme, vymačkáme, přidáme sůl, lžíci mouky, dvě lžíce mléka kvůli barvě a dobře rozmícháme. Klademe na vymaštěný pekáč a pečeme do růžova. Podáváme s kyselým mlékem. Toč lze zapékat také s masem. 


Jak se peče domácí chléb

Na kvásek smícháme trochu mouky, kvasnice a trochu vlažné vody. Až kvásek vykyne, přidáme vlažnou vodu a zaděláme ho do zbytku mouky. Vyválíme těsto, které není ani řídké ani tuhé. Do ošatky dáme šátek a vysypeme moukou. Vložíme do ní těsto a necháme vykynout. Mezitím zatopíme v peci a uhlíky vyhrabeme ven. Do pece nasázíme bochníky a pečeme přibližně hodinu a půl. Pak chleba vytáhneme, bochníky omyjeme, necháme vystydnout a uložíme zabalené do plátna do vlhké komory, aby byly pořád měkké. 

Správně vytopená pec je bílá. Hrst do ní vhozené mouky by neměla zčernat, jen lehce zrůžovět. Pokud mouka zčerná a připálí se, pak je třeba pec zchladit vodou.


Výroba domácího sýra

Domácí sýr se vyrábí z čerstvého mléka. Mléko se ohřeje, přidá se srážedlo a za tepla se pomalu míchá, až se sýr vysráží. Srážedlo se vyrábí z telecího žaludku. Teleti se dá napít mléka a asi po hodině se tele porazí.  Mléko se mu v žaludku srazí na sýr, který se vybere a nasolí. Takto konzervovaný vydrží až dva roky a používá se v malém množství jako srážedlo.

Domácí sýr (krajané ho nazývají „slaným“ sýrem, narozdíl od „sladkého“ sýra, jak nazývají tvaroh) vydrží v osolené vodě i několik měsíců nebo rok. Sýr se rozkrájí na koláčky a se solí se dá do soudku a zaleje čistou syrovátkou. Postupně tvrdne a jeho chuť je výraznější. Do syrovátky se má přidat tolik soli, aby v ní ponořené vajíčko
plavalo a neklesalo ke dnu. Domácí sýr je vynikající i naložený v olivovém oleji s orientálním kořením. Vydrží však mnohem méně, protože jeho chuť je neodolatelná.




 
 

Během svého pobytu u krajanů se chovejte jako pozorní, uctiví a nenápadní hosté, abyste příliš nenarušili unikátní atmosféru českých vesnic. Vaše návštěva v roli platícího turisty by měla být pro krajany i pro nádhernou přírodu Banátu přínosem.


V rámci projektu rozvoje agroturistiky pro Společnost Člověk v tísni zhotovil Ivo Dokoupil (ivo.dokoupil zavináč tiscali.cz)

© Společnost Člověk v tísni, 2003