STRAVOVÁNÍ
Informace
o možnostech stravování
|
Krajané, kteří ubytovávají hosty z Čech,
jsou připraveni vám i vařit. Kromě Eibentálu, kde je zvykem část
potravin nakupovat, vaří krajané výhradně z domácích surovin.
Kromě klasických českých pokrmů jako jsou řízky se salátem si v
Banátu můžete pochutnat i na rumunských jídlech jako jsou sármy
(zelné závitky) nebo koleš (kukuřičná kaše). Místní kuchyně
oplývá množstvím použitého tuku a v případě zákusků pak i množstvím
cukru. Jedinou komplikací při vaření turistům může být náročnost
polních prací především v letní sezóně. Pak je třeba se s domácími
předem
domluvit na četnosti a době podávání jídla, samozřejmě též na
ceně.
Při
zabijačkách vyžaduje rumunský zákon dohled zvěrolékaře a maso z
domácího chovu podléhá kontrole ve veterinární laboratoři, kam se
vozí vzorky z domácích zabijaček.
Několik receptů:
Sármy
Do
mletého vepřového masa přidáme usmaženou cibuli, vajíčko,
vypranou rýži, papriku, mletý pepř, trochu mouky a vypracujeme
těsto. Koule z tohoto těsta zabalíme do kyselých zelných listů
nebo do listů čerstvých, které ovšem krátce předtím povaříme.
Balíčky vaříme s bobkovým listem. Když je zelí a rýže
uvařené, jsou sármy hotovy. Podávají se s rajskou nebo s paprikovou
omáčkou.
Nakládání zelí
Celé
hlávky zelí se nakládají společně se zelím krouhaným do velké nádoby.
Dva týdny ho v teple necháme zkysnout a pak dáme do
studena. Hlávky zelí slouží k balení sármů.
Zavařované papriky
Papriky
se vyčistí, vyperou, rozkrájí a vhodí do vařící vody. Pak
se vloží do skleniček, zalejí nálevem a uzavřou. Nálev je připraven
z celého pepře, bobkového listu, octa, cukru, soli a někdy
i oleje.
Bramborové placky
Uvařené
brambory rozmačkáme, přidáme trochu mouky a soli a vyválíme
těsto. Vytvarujeme placky a pečeme po obou stranách na plotně.
Hotové placky mastíme sádlem a s chutí jíme s kyselým
mlékem.
Tašky z vařených
brambor
Vařené
brambory se s moukou a vajíčkem vypracují na těsto. To se
rozválí a vykrají se z něj placičky, které plníme hromádkou
povidel, zabalíme do tvaru šátečku a vhodíme do osolené vroucí
vody a krátce povaříme. Podáváme buď s tvarohem a se
smetanou nebo se strouhankou (usušený a postrouhaný chleba krátce
osmažíme na sádle a pokapeme vodou).
Šufnudle
Z
těsta z brambor, mouky a vajíčka nakrájíme tenké plátky
a ty vhodíme do vařící osolené vody a krátce povaříme.
Podáváme na sladko s tvarohem nebo strouhankou.
Toč (zapékaný
bramborák)
Oloupané
syrové brambory nastrouháme, vymačkáme, přidáme sůl, lžíci
mouky, dvě lžíce mléka kvůli barvě a dobře rozmícháme.
Klademe na vymaštěný pekáč a pečeme do růžova. Podáváme s kyselým
mlékem. Toč lze zapékat také s masem.
Jak se peče domácí
chléb
Na
kvásek smícháme trochu mouky, kvasnice a trochu vlažné vody. Až
kvásek vykyne, přidáme vlažnou vodu a zaděláme ho do zbytku mouky.
Vyválíme těsto, které není ani řídké ani tuhé. Do ošatky dáme
šátek a vysypeme moukou. Vložíme do ní těsto a necháme
vykynout. Mezitím zatopíme v peci a uhlíky vyhrabeme ven.
Do pece nasázíme bochníky a pečeme přibližně hodinu a půl.
Pak chleba vytáhneme, bochníky omyjeme, necháme vystydnout a uložíme
zabalené do plátna do vlhké komory, aby byly pořád měkké.
Správně
vytopená pec je bílá. Hrst do ní vhozené mouky by neměla zčernat,
jen lehce zrůžovět. Pokud mouka zčerná a připálí se, pak je
třeba pec zchladit vodou.
Výroba domácího sýra
Domácí
sýr se vyrábí z čerstvého mléka. Mléko se ohřeje, přidá
se srážedlo a za tepla se pomalu míchá, až se sýr vysráží.
Srážedlo se vyrábí z telecího žaludku. Teleti se dá napít
mléka a asi po hodině se tele porazí.
Mléko se mu v žaludku srazí na sýr, který se vybere a nasolí.
Takto konzervovaný vydrží až dva roky a používá se v malém
množství jako srážedlo.
Domácí
sýr (krajané ho nazývají „slaným“ sýrem, narozdíl od „sladkého“
sýra, jak nazývají tvaroh) vydrží v osolené vodě i několik
měsíců nebo rok. Sýr se rozkrájí na koláčky a se solí se dá
do soudku a zaleje čistou syrovátkou. Postupně tvrdne a jeho
chuť je výraznější. Do syrovátky se má přidat tolik soli, aby v ní
ponořené vajíčko
plavalo a neklesalo ke dnu. Domácí sýr je vynikající i naložený
v olivovém oleji s orientálním kořením. Vydrží však
mnohem méně, protože jeho chuť je neodolatelná.
|